lucky joe

Nieuwe releases Archieven - Lucky Joe Magazine

De enige echte! Nieuwe releases Archieven - Lucky Joe Magazine

Omroepflevoland Newsfeed

The Really Simple Syndication of OmroepFlevoland.nl.
  • Lelystad - Arie Slob trekt achterstandswijken uit slop: 'Het begin is gemaakt'
    28 april 2024

    Voormalig minister Arie Slob is drie maanden bezig voor het het project Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost, waarbij achterstandswijken in de stad uit het slop getrokken moeten worden. Hij is tevreden: "Ik heb heel veel mensen gesproken in de wijken. Dat is fijn, veel bewoners zijn geïnteresseerd en zijn betrokken”, zegt Slob.

    Er is 15 tot 20 jaar uitgetrokken om de De Zuiderzeewijk, de Atolwijk, de Boswijk en de Waterwijk om te toveren tot een gemiddelde Nederlandse woonwijk. In de wijken is relatief veel armoede, criminaliteit, werkloosheid. Ook zijn er relatief veel mensen met schulden. Bovendien hebben relatief veel huizenbezitters in deze wijken moeite met het onderhouden van hun woning. Om de problemen aan te pakken is serieus geld beschikbaar. Er zijn in het land nog 15 van dit soort projecten en in totaal zijn er honderden miljoenen euro's beschikbaar. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/1C8DC3D040FC519CC1258B09003E8936still0424_00003_7E3079411442A618C1258B09003E8968.jpg:De Zuiderzeewijk]Eerste resultaten
    “In Lelystad zijn extra jongerenwerkers rond de scholen gekomen en er is een extra jeugdagent. Alles wat we kunnen doen is meegenomen. Soms is het heel concreet en werpt het direct vruchten af. Soms is het niet direct zichtbaar, maar draagt het wel bij aan het met elkaar fijner kunnen wonen hier”, vertelt de bestuurder.

    'Ik ken de weg in Den Haag'
    De 16 gemeentes die in het programma zitten om achterstandswijken aan te pakken, werken samen. “We trekken gezamenlijk op. Als we iets bij de landelijke politiek gedaan willen krijgen, ga ik vaak mee. Ik weet door mijn vorige werk hoe het het daar aan toe gaat.”[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/1C8DC3D040FC519CC1258B09003E8936still0424_00002_C4A6AE7E51E39D8DC1258B09003E8969.jpg:Straat in Atolwijk]Bestaanszekerheid belangrijk
    Omdat het programma nog zeker 15 jaar duurt, is het belangrijk dat er structureel geld beschikbaar blijft. Slob is niet bang dat door alle veranderingen in Den Haag de geldkraan wordt dichtgedraaid. “Dat zou echt onbestaanbaar zijn. Je mag verwachten dat de partijen die nu aan het onderhandelen zijn zich om de mensen in de achterstandswijken bekommeren”, aldus Slob.

    Volgens de bestuurder zijn het juist de mensen in de achterstandswijken die veel op de partijen hebben gestemd die nu aan het formeren zijn. Ook het thema bestaanszekerheid is een groot onderwerp voor alle partijen. “Dat is een thema dat juist speelt in deze wijken. Zie dat, waardeer dat, en zorg ervoor dat we zekerheid krijgen voor de komende jaren”, besluit Slob[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/1C8DC3D040FC519CC1258B09003E8936still0424_00000_7501451C8EE716E6C1258B09003E895F.jpg:De Atolwijk]

  • Almere - Bevrijdingsfestival vanaf 2026 mogelijk niet meer in centrum Almere: 'Het past straks niet meer'
    28 april 2024

    Het bevrijdingsfestival Flevoland is op zoek naar een nieuwe locatie. De organisatie verwacht de komende jaren steeds meer bezoekers en die passen allemaal niet meer op de huidige plek. Volgens voorzitter Paul van Sprundel lopen er gesprekken met de gemeente Almere.

    Het festival zit nu op de Esplanade in het centrum van de stad. Op die locatie kunnen 10.000 bezoekers tegelijk feest vieren en dat gaat volgens de organisatie op termijn knellen. "We merken dat het voller en voller wordt." Daarnaast is de Esplanade volgens Van Sprundel ook geen evenemententerrein.

    Nog geen locatie
    Een concrete nieuwe locatie heeft de organisatie nog niet op het oog, maar gedacht kan worden aan het Lumièrepark zegt Van Sprundel. Een locatie buiten Almere behoort ook tot de mogelijkheden, maar daar wordt nu nog niet naar gekeken.

    Het bevrijdingsfestival Flevoland probeert in ieder geval wel om de rest van de provincie meer te betrekken bij het feest in Almere. Zo is er intensiever contact met andere organisaties. Ook wordt gekeken hoe het voor mensen uit de rest van de provincie aantrekkelijker kan worden gemaakt om naar Almere te komen.

    Als het festival een nieuwe locatie vindt, is de verhuizing pas in 2026. "De wens was om het volgend jaar al te doen, omdat het dan 80 jaar vrijheid is." Maar dat is niet haalbaar.

    Logistiek ingewikkelder
    Een nieuwe locatie is volgens Van Sprundel waarschijnlijk wel duurder en dat terwijl het festival het financieel al moeilijk heeft. Ook is een andere plek logistiek ingewikkelder, want op de Esplanade zijn bijvoorbeeld goede stroomvoorzieningen.

    Aan de andere kant biedt een nieuwe locatie de mogelijkheid om bezoekers langer vast te houden, denkt Van Sprundel. De organisatie verwacht dat ze dan meer consumeren en dat levert hogere horeca-inkomsten op.

  • Urk - Na 58 jaar hoopt familie omgekomen vissers rust te vinden
    28 april 2024

    Al meer dan een halve eeuw verkeren de familieleden van de bemanning van de UK58 in onzekerheid. De Urker viskotter raakte in 1966 vermist en werd nooit teruggevonden. Daar lijkt nu verandering in te komen. Nabestaanden Willem Foppen en Marjanne Romkes-Foppen hopen dat een bij Vlieland gevonden wrak binnenkort geïdentificeerd kan worden als de UK58.

    "Ik ben altijd opgegroeid met het verhaal over een ongeluk waarbij mijn opa en mijn oom om het leven zijn gekomen", zegt Willem Foppen. "Die gebeurtenis heeft een enorme impact gehad op ons gezin, maar het was ook een gebeurtenis zonder verhaal. De kotter is verdwenen en de lichamen van de bemanningsleden zijn nooit teruggevonden."

    Wrak gevonden
    Een paar weken geleden kreeg Foppen een telefoontje van Cees Meeldijk van de Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten. Die denkt, dankzij met nieuwe technieken gemaakte sonarbeelden, dat het wrak van de UK58 ten noorden van Vlieland ligt. "Toen het telefoongesprek over was, moest ik wel even een paar keer slikken", aldus Foppen.

    Hij lichtte vervolgens zijn nicht Marjanne Romkes-Foppen in en samen brachten ze de rest van de familie op de hoogte. "We wilden niet dat ze dit nieuws uit de krant moesten vernemen, daarvoor ligt het hele verhaal te gevoelig, zeker voor de generatie boven ons", aldus Romkes-Foppen.

    Mysterie
    Het is altijd een mysterie gebleven wat er is gebeurd met de UK58, en dat maakt het voor de nabestaanden extra moeilijk. "Vermissing is natuurlijk ontzettend traumatisch", zegt Romkes-Foppen. "Er is geen afscheid, geen begrafenis, geen afsluiting in die zin. Het boek is eigenlijk nooit gesloten geweest in onze familie." De enige fysieke plek die nog herinnert aan de vijf bemanningsleden zijn hun namen op het visserijmonument.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240428_kotter1_F23EEBA2A9A64380C1258B0D0050B6D2.jpg]
    "Ik ben zelf historicus, en ik vind het ook wel heel mooi om te zien hoe je nog zo veel jaar na dato nieuwe puzzelstukjes kunt vinden", aldus Romkes-Foppen. "Binnen de familie zijn wij inmiddels gewend te leven met een bepaalde onzekerheid, want al 58 jaar weten wij niet precies wat er gebeurd is. Maar nieuwe informatie kan toch helpen bij het verwerken van deze ramp, want het is ook iets wat onze hele familiegeschiedenis getekend heeft."

    Duikactie
    Rond Pinksteren wil de Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten een duikactie naar het wrak organiseren. Dat kan als de weersomstandigheden goed zijn, en als de door vrijwilligers gerunde stichting voldoende middelen heeft om haar werk te doen. Daarom is een crowdfundactie gestart.

    Met de duikactie hopen de stichting en de nabestaanden meer duidelijkheid over het wrak te krijgen. "Voorlopig durven we nog niet te vroeg conclusies te trekken", zegt Foppen. "Maar als straks blijkt dat het inderdaad het wrak van de UK58 is die daar ligt, dan geeft dat wel een stukje rust."[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/240428_nabestaanden_00001DB0.mp4]

  • Biddinghuizen - Wegdek Rietweg wordt opgeknapt, automobilisten moeten ver omrijden
    28 april 2024

    De Rietweg in Biddinghuizen is vanaf maandag acht weken dicht in beide richtingen vanwege werkzaamheden. De weg kampt al jarenlang met ernstige verzakkingen, daarom wordt nu het asfalt vernieuwd.

    Automobilisten moeten omrijden via de Biddingringweg (N305) en doen er ongeveer twee keer zo lang over om bij de Larserweg (N302) te komen. Dat komt doordat de Lisdoddeweg en de Zeebiesweg ook niet meer gebruikt mag worden, alleen door landbouwverkeer.

    Het fietspad blijft open. Het onderhoud duurt tot 21 juni.

    De gemeente heeft de weg vorig jaar september ook al opgeknapt. Toen is het asfalt vervangen en de berm verstevigd in een poging de problemen met de verzakkingen op te lossen.

  • Dronten - Van airgunners tot zwemwedstrijd, zo herdenkt Dronten al 60 jaar de oorlog
    28 april 2024

    Het is 4 mei 1964. De Tweede Wereldoorlog is negentien jaar voorbij. In Dronten wordt voor het eerst een kleinschalige ceremonie gehouden. Deze kleine herdenking in het nieuwe polderdorp zou uitgroeien tot een van de grotere ceremonies in Nederland. In dit verhaal struinen we door 60 jaar herdenken in Dronten. 

    [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/1964-1712748176.jpg:::NoFullscreen]Een vlaggenmast omringt door hekken. Meer was het niet in 1964. Voor de organisatoren van destijds ontbreekt het in Dronten aan een echt monument. 

    De luchtoorlog
    De heer Voerman uit Kampen was bij de herdenking in Dronten aanwezig. Hij kwam met het idee voor een monument voor de slachtoffers van de luchtoorlog. Het plan voor een monument met een propeller was geboren.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240504_DOD_1964_vlaggenmast_58D174F333619CEEC1258AFB003CE826.jpg]

    [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/1965-1712748193.jpg:::NoFullscreen]Bij een boerderij aan de Elandweg stond een propeller voor het huis. Het was een restant van de Lancaster ED357 die in de Tweede Wereldoorlog was neergeschoten. Besloten werd om deze propeller te gebruiken als nieuw oorlogsmonument. Bij de herdenking van 1965 werd het Vliegersmonument onthuld. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240504_DOD_prop_huis_8881DCDA70F1B8B5C1258AFB003CE850.jpg] Scouting
    Naast een nieuw monument zijn er meer veranderingen. De Flevo-scouts helpen mee met de ceremonie. Tot op de dag van vandaag helpt de scouting mee met het plaatsen van de kransen. [Carousel:mbc_1448315563-38964-17261-33910-129362752058476][image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/1974-1712748209.jpg:::NoFullscreen]De Brit Mick Smith is op vakantie in Nederland. Hij komt per toeval achter het Vliegersmonument in Dronten. Het spreekt hem direct aan omdat hij zelf ook airgunner is geweest.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240504_DOD_MickSmith_2BC68D58B213326BC1258AFB003CE852.jpg][image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/1975-1712748226.jpg:::NoFullscreen]Een jaar later is Smith de eregast bij de herdenking. Hij is uitgenodigd door burgemeester Eppo van Veldhuizen. Sindsdien is Dronten het middelpunt voor airgunners geworden.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240504_DOD_toren_F2F0D14A1AAADBBFC1258AFB003CE853.jpg][image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/1980-1712748239.jpg:::NoFullscreen]De propeller van het monument houdt de gemeente bezig. In 1980 vindt een medewerker van de gemeente Dronten Bill Pingle. Hij is het enige nog in leven zijnde bemanningslid van de Lancaster ED357. Hij onthult de straatnaamborden van de straten die vernoemd zijn naar zijn collega’s van de Lancaster.[Carousel:mbc_1306624044-57881-19350-35058-195535652760570][image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/1980-2-1712748526.jpg:::NoFullscreen]1980 is ook het jaar dat voor het eerst een bevrijdingsvuur wordt ontstoken. [Carousel:mbc_3119619555-8576-20104-35928-34138195022345]

    [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/1981-1712748965.jpg:::NoFullscreen]De Dronter jeugd trekt massaal naar zwembad Overboord. In 1981 wordt daar voor het eerst een zwemwedstrijd gehouden. De prijs; vermelding op het airgunnersschild en een wisseltrofee. Tot op de dag van vandaag wordt de zwemwedstrijd gehouden.[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/240501_DOD_AirgunnerZwe_00001D92.mp4]

    [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/1984-1712749304.jpg:::NoFullscreen]Steeds meer Britse airgunners weten Dronten te vinden. Op het hoogtepunt komen er 150 airgunners naar Dronten. In 1984 brengt prins Bernhard een bezoek aan Dronten en gaat hij in gesprek met de Britse gasten. [Carousel:mbc_3640856922-51453-19618-46624-359914658211849]

    [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/1984-2-1712749632.jpg:::NoFullscreen]Het plein is stil. Eddy Schraa blaast de Last Post op zijn trompet. Het is voor de veertienjarige Schraa de eerste keer dat hij het signaal voor de twee minuten stilte mag spelen. In 2024 blaast Schraa voor de 35e keer de Last Post. [Carousel:mbc_447654111-20596-16676-35796-52919534883872]

    [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/1985-1712750092.jpg:::NoFullscreen]Airgunner George Hart en zijn vrouw Irene komen jaarlijks naar Dronten. Ze logeren bij Kees en Nellie Bijlsma. Zo ook in mei 1985.  Maar in dat jaar gaat het mis. George heeft hartproblemen en hij wordt met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Dat betekent dat hij na dodenherdenking niet kon terugkeren naar Engeland. De gemeente Dronten en het gastgezin hebben George, toen het beter met hem ging, weer naar huis gekregen.[video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/240504_DOD_REPO_GeorgeHart.mp4][image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/1986-1712750143.jpg:::NoFullscreen]George Hart is weer van de partij in Dronten. Hij is de gemeente en zijn gastgezin dankbaar voor hun hulp. Als dank introduceert hij de 'George Hart Trophy', een tennisprijs voor aanstormend tennistalent. Hart logeerde bij de Kees Bijlsma, de toenmalig voorzitter van de Dronter tennisvereniging. De eerste editie worden gewonnen door Marcel Moutarde en Karlien Bijlsma. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240504GeorgeHart10_768551ABA33A4EC7C1258AEB0048E9DE.jpg]

    [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/2006-1712750255.jpg:::NoFullscreen]Het Vliegersmonument verhuist naar de huidige plek. Ook wordt het monument vernieuwd met panelen van natuursteen en bestrating in de contouren van Flevoland. [Carousel:mbc_3330515104-63153-18729-39339-78293271313038][image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/2010-1712751339.jpg:::NoFullscreen]2010 is het jaar dat stil wordt gestaan bij 65 jaar bevrijding. De airgunners in Dronten krijgen een herinneringsspeldje opgespeld door burgemeester Aat de Jonge. Dit gebeurt tijdens een rondvaart over de Randmeren. [video:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/video/middel/240504_DOD_speldje2010.mp4]

    [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/2020-1712751448.jpg:::NoFullscreen] In het jaar dat 75 jaar vrijheid wordt herdacht, is het Meerpaalplein voor het eerst leeg. Burgemeester Jean Paul Gebben, zijn vrouw en leden van het herdenkingscomité staan in een grote leegte. Het coronavirus heeft Nederland in z’n greep. Grote herdenkingen worden afgelast. Geen publiek, geen orkest en geen airgunners. [Carousel:mbc_629816554-58314-19042-37370-563323101464276]

    [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/2022-1712751547.jpg:::NoFullscreen]De herdenking op het Meerpaalplein wordt weer als vanouds gehouden. Ron Powers is de laatste nog in leven zijnde airgunner. De gezondheid van de 97-jarige Britse veteraan is broos. Toch wil Powers nog één keer naar Dronten komen. Het werd ook zijn laatste bezoek. In de zomer van 2022 overleed Powers. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/220504_Krans1_0DA10DC15C248546C125883800649989.jpg]

    [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/2023-1712751589.jpg:::NoFullscreen]Een herdenking zonder airgunners. Lang werd dit moment verwacht. De 4 mei-stichting wil op een nieuwe, eigentijdse manier stilstaan bij het verhaal van de airgunners. Dat gebeurt door de komst van de Schotse geschiedenisleraar Dave Clarke. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/221031_Unprep3_446EA12122B6A662C12588EC0068A8A8.jpg]Een van de bemanningsleden van de Lancaster ED357 zat op de school waar Clark tegenwoordig lesgeeft. Een uitwisseling tussen het Almere College in Dronten en het Stewarts Melville college is het resultaat. In 2023 zijn voor het eerst Schotse leerlingen aanwezig bij de herdenking op het Meerpaalplein. 
    Bekijk hier het uitgebreide verhaal over William Ward.

    [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/2024-1712751717.jpg:::NoFullscreen]In 2024 staat Dronten stil bij 60 jaar herdenken. Traditiegetrouw wordt dodenherdenking ook dit jaar rechtstreeks uitgezonden bij Omroep Flevoland. 

    Met dank aan:
    4 mei stichting Dronten, Historisch Dronten, Het Flevolands Archief, VLOD