Captcha image 8729Captcha image 6326Captcha image 9018Captcha image 3405Captcha image 8183Captcha image 4126Captcha image 1401Captcha image 6702Captcha image 6178Captcha image 1826

show nieuws

Nieuwe releases Archieven - Lucky Joe Magazine

De enige echte! Nieuwe releases Archieven - Lucky Joe Magazine

nieuws

The Really Simple Syndication of OmroepFlevoland.nl.
  • Almere - Kermisexploitant: 'Ik verwacht geen rellen op de kermis in Almere Stad'
    14 mei 2024

    Er worden geen extra beveiligingsmaatregelen genomen op de kermis die woensdag in Almere Stad van start gaat. Begin deze maand waren er nog rellen op de kermis in Emmeloord en het aantal incidenten op en rond andere kermissen in het land neemt ook toe.

    Op de Esplanade zijn de eerste attracties al bijna opgebouwd. Voorbijgangers hebben wel weer zin in een kermis in de stad. "Ik vind het wel leuk", zegt een oudere mevrouw die haar dagelijkse ommetje maakt. "Die muziek en een beetje gezelligheid." En ook een jongere vrouw is enthousiast. "Ik ga altijd", zegt ze.

    Toch twijfelen ze als ze gevraagd wordt of ze vrezen voor rellende jongeren, zoals onlangs in Emmeloord. "We leven in een vreemde wereld", zegt de oudere vrouw. "Het is niet anders meer."

    "Het is gewoon irritant"
    De aanleiding voor de ongeregeldheden in Emmeloord was een vechtpartij tussen een medewerker van de kermis en een bezoeker. "Die ruzies gaan af en toe te ver," denkt de jonge vrouw. "Het is gewoon irritant."

    De kermisexploitanten zijn niet zo somber. "Ik zie wel dat er vaker opstootjes en vechtpartijen zijn," zegt Jan Lemmerman van Crazy Jumbo. "Maar ik denk dat de organisatie de beveiliging goed op orde heeft."

    Er hangen natuurlijk wel camera's en er zijn dranghekken en er zal ook beveiliging rond lopen, maar niet meer dan normaal, laat een woordvoerder van Almere City Marketing weten.

    Verschil in attracties
    Kermisexploitant Evert Arjaans, van De Rockstar Rupsbaan loopt al een tijdje mee. "Ik kan niets doen tegen die toenemende vechtpartijen," zegt hij.

    "Het hangt ook een beetje af van de attractie die je hebt. Jeugd hangt graag bij breakdance en autoscooter tenten. Die hebben meer last van opstootjes dan wij met een familie-kinderattractie. Maar ik verwacht niet dat het in Almere verkeerd gaat."

    Een oudere man, die z'n kleinkinderen weleens meeneemt naar de kermis is een beetje gerustgesteld. "Ik denk dat het goed is dat er camera's hangen," zegt hij. "Ik heb nu zelf ook een camera in de tuin."

  • Lelystad - Ondanks personeelstekort 'volle bak' in gevangenis: 'Een aanslag op medewerkers'
    14 mei 2024

    De gevangenis van Lelystad zit, ondanks personeelstekorten, gewoon vol. Gevangenisdirecteur Hans Plattel spreekt van 'een aanslag op de medewerkers': "Maar het is noodzakelijk, gezien de landelijke capaciteit die nodig is."

    In heel Nederland wachten op dit moment 2655 veroordeelden tot ze hun celstraf kunnen uitzitten. Dat aantal loopt op: een maand geleden waren het er nog 2400. Door personeelstekorten in de Nederlandse gevangenissen kunnen zij niet in een cel geplaatst worden. De cellen zijn er wel, maar de bewaarders niet.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240514PIvacatures3_D3C0C867B2D07F2DC1258B1C0069CF50.jpg:Directeur Plattel in gesprek met een bewaarder]"Er moeten door de minister al pijnlijke maatregelen worden aangekondigd", zegt Plattel. "En dat willen we natuurlijk zo min mogelijk. Dat betekent: volle bak voor Lelystad."

    Geen avondprogramma meer
    Lege cellen zijn er in Lelystad dus niet, maar de gevangenis heeft wel degelijk last van het personeelstekort. Op dit moment staan er zo'n 20 vacatures open. Met name bewakers en begeleiders zijn nodig.

    "Normaal hebben we voor een deel van de gedetineerden een avondprogramma, twee dagen per week", vertelt Plattel. "Maar voor ons personeel betekent dat dubbele diensten: dagdiensten en avonddiensten. Die kunnen we nu niet leveren."

    'Elke gevangenis is anders'
    Met een landelijke campagne probeert de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van de overheid om werkzoekenden warm te krijgen voor een carrière in de gevangenis. Dat klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar volgens de directeur is de Penitentiaire Inrichting Lelystad toch een fijne werkplek.

    "Elke gevangenis is anders. In de PI Lelystad is er veel ruimte, zowel op de afdeling als buiten. Dat is prettig werken", zegt hij. "En wat mensen hier heel erg waarderen is het teamgevoel. Dus als mensen dat zoeken, dan zijn ze hier welkom."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240514PIvacatures13_E70D7477432EFF7EC1258B1C0069003A.jpg]

  • Almere - Almeerder (61) helpt bij ontvoering van jong meisje Insiya, 9 maanden celstraf
    14 mei 2024

    Een Almeerder van 61 is in hoger beroep veroordeeld tot negen maanden cel voor zijn rol bij de ontvoering van het Indiase meisje Insiya Hemani.

    Het destijds tweejarige kind werd in 2016 met geweld weggehaald uit het huis van haar oma in Amsterdam-Oost en in opdracht van haar vader via Duitsland naar India overgebracht. Insiya is daar nog altijd en er zijn voor haar moeder juridisch geen mogelijkheden om haar terug te halen.

    De rol van de Almeerder bij de ontvoering is altijd als 'bescheiden' omschreven. Maar net als de rechtbank in 2019 vond ook het gerechtshof maandag bewezen dat de man medeplichtig was. Zo observeerde hij de moeder, haar oma en Insiya zelf. En op de dag van de ontvoering gaf hij door dat de moeder vertrokken was. Daarna sloegen de andere daders toe.

    De Almeerder kreeg eerder van de rechter 16 maanden cel opgelegd. De straf in hoger beroep viel lager uit, omdat de behandeling van de zaak lang op zich liet wachten.

    Moeder wilde scheiden
    De vader en moeder van het meisje waren in India in een scheiding verwikkeld. In afwachting daarvan was de moeder met haar dochter naar Nederland vertrokken. Op de dag van de ontvoering wisten de daders met een smoes binnen te komen bij de oma in Amsterdam, waar Insiya verbleef.

    Terwijl twee mannen het meisje oppakten en naar een auto brachten, raakten andere daders in gevecht met de oma en een minderjarige tante van Insiya. De tante werd met een taser tegen het hoofd geslagen. Een buurman die te hulp kwam, werd daadwerkelijk getaserd.

    Andere daders
    Vader Shehzad H. kreeg in hoger beroep 8,5 jaar cel. Ook zijn straf viel lager uit, vanwege de late behandeling van de zaak. Vier andere verdachten kregen celstraffen variërend van vier weken tot vier jaar.

  • Almere - Technisch manager City FC: 'Maduro moet ingeslagen weg voorzetten'
    14 mei 2024

    De nieuwe trainer Hedwiges Maduro van Almere City FC moet vooral de ingeslagen weg voorzetten. Dat zegt technisch manager Johan Hansma. Maduro volgt Alex Pastoor op die na 2,5 jaar vertrekt bij de club.

    "We zijn al ruim twee seizoenen bezig hier iets neer te zetten", aldus Hansma. "We hebben daar een profielschets bij gezocht van een trainer die de lijn door kan zetten. Hedwiges is bekend met de club en komt uit Almere. Die verbinding is natuurlijk extra mooi."

    Maduro heeft geen ervaring als hoofdtrainer. Maar dat vindt Hansma geen probleem. "Er zijn heel veel ervaren trainers die ook het einde van hun contract niet uitdienen door allerlei omstandigheden. Wij zijn ervan overtuigd dat Hedwiges heel goed past bij de volgende fase van de club."

    Hedwiges Maduro heeft voor twee jaar getekend als hoofdtrainer bij Almere City FC. De komende maanden zullen de staf en selectie verder worden ingevuld. Het is nog onbekend wie er verder blijft en wie vertrekt bij de eredivisieclub.

  • Lelystad - Vernielingen gesprek van de dag op schoolplein De Lepelaar, 'Dit voelt niet veilig'
    13 mei 2024

    "Dit voelt niet veilig", zegt een vrouw op het plein van openbare basisschool De Lepelaar in Lelystad. Vorige week zijn meerdere ruiten van de school ingegooid. "Mijn dochter zit in groep 8 en ik ben blij dat zij bijna van deze school af is."

    De kapotte ruiten zijn maandag het gesprek van de dag onder de ouders op het schoolplein. "Aan de voorkant valt het nog mee. Kijk maar aan de achterkant bij de kleuters. Daar zijn alle ruiten ingegooid", zegt een andere moeder.

    Ravage
    Op de eerste schooldag na de meivakantie is de ravage goed te zien. Alle kozijnen zijn dichtgetimmerd met platen en een schoonmaker probeert de vele glasscherven met een stofzuiger van de stoep te verwijderen.

    Hij bevestigt dat het geen alledaagse bezigheid van hem is om met de stofzuiger een schoolplein te zuigen. Je hoort de kleine glasdeeltjes met grote zuigkracht door mond van de slang opgezogen worden.

    De directeur van de school is maandagochtend afwezig, de adjunct-directeur is er wel, maar heeft geen tijd om op de vernielingen te reageren. Hij staat voor de klas in één van de lokalen waar de vandalen hebben toegeslagen.
    [Carousel:mbc_1229428090-16984-19014-40152-318084908943236]Kleuters naar andere plek
    Hij kan nog wel aangeven dat de kleuters 's ochtends noodgedwongen moesten uitwijken naar een andere plek, omdat hun lokaal nog niet begaanbaar was. "Het is een donker hok", zegt hij, waarmee hij benadrukt dat geen enkele ruit in hun lokaal heel is.

    "We hebben het er gisteravond thuis over gehad", zegt een man die net de school weer uitloopt. Hij wilde zijn kroost voorbereiden op het troosteloze aanblik van de school.

    "Voorzichtig zijn we het gesprek aangegaan om te vertellen wat er gebeurd is bij de school." Ook geeft hij aan dat de vernieling hem niet lekker zit. "Een school hoort een veilige plek te zijn." Dat gevoel is volgens hem nu weg.

    [info]Lees ook: Kosten vandalisme basisscholen vorig jaar twee ton, nog geen zicht op einde probleem[/info]

    Gissen naar daders
    Veel ouders gissen naar de daders. "Een boze ouder?", oppert een vrouw vragend. Ze voegt er direct aan toe dat ze geen idee heeft wie verantwoordelijk is voor de vernielingen. Meerdere ouders wijzen naar hangjeugd.

    "Ik zag het al wel aankomen", zegt een moeder. "Je wist dat dit ging gebeuren toen ze de hekken hebben verwijderd." Ze geeft aan dat de school vier jaar geleden van de gemeente Lelystad nieuwe speeltoestellen heeft gekregen, maar dat daar tegenover stond dat de hekken weg moesten, zodat de toestellen voor iedereen toegankelijk waren.

    Een andere moeder bevestigt dit. "Sindsdien zie je ook veel zooi liggen. Lachgaspatronen en wiet." Op de parkeerplaats liggen geregeld ook verpakkingen van fastfoodketens, vult een ander aan.

    Camera's ook kapot
    Ook beveiligingscamera’s die aan de muren van de school hangen, zijn vernield. Mogelijk om ervoor te zorgen dat de vernielingen niet uitgebreid gefilmd konden worden. "Woensdagavond fietste ik hier nog langs en zag ik ook drie jongens op het schoolplein zitten. Eigenlijk wil je er dan wat van zeggen, maar dat kan dan niet omdat ze zich op openbaar terrein begeven."

    Meerdere ouders pleiten ervoor om de hoge hekken terug te plaatsen, zodat de school in ieder geval minder makkelijk doelwit kan zijn van vandalisme.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/vernielingen_arie_lepelaar_4_C042D4919A3C1528C1258B1C00443D18.jpg]Bomen omgezaagd
    Ouders wijzen ook op vernielingen op andere plekken in de wijk. Ook bij basisschool Het Mozaïek is het vaak raak, zeggen ze.

    Bij het Bultpark zijn afgelopen weekend ook drie bomen omgezaagd. Het zaagsel ligt nog op de resten van de bomen, maar de bovenkant van de bomen is al verwijderd.

    Vorig jaar is in het gebied een samenscholingsverbod ingesteld na eerdere vernielingen. Dat verbod is in november opgeheven.