"Het begon voor mij door een lezing van Pieter Omtzigt eind 2020. Dat was de eerste keer dat ik er echt over las en het mij aangreep." Dat zegt regisseur Stijn Bouma over de toeslagenaffaire. Stijn besloot met gedupeerden in gesprek te gaan en er een film van te maken. Deze film 'De Jacht op Meral Ö' draait nu in de bioscopen.
Tijdens de toeslagenaffaire werden 26.000 ouders onterecht van fraude verdacht. Ook in Flevoland werden honderden ouders het slachtoffer van de veel te strenge jacht op mogelijke fraudeurs.
Aangrijpende verhalen
De regisseur is voor het maken van de film volledig in de affaire gedoken. "Het liet me ook niet meer los." Zo heeft Stijn allerlei artikelen gelezen en is hij met gedupeerden in gesprek gegaan.
Het meest aangrijpend vond Stijn de verhalen van Derya Selvi en Sheila Badal. Badal werd ook het onderwerp van zijn tweede documentaire.
Na het maken van de documentaires is er nu dus ook een film verschenen van Bouma. "Met deze speelfilm konden we een beetje terug in de tijd gaan en de kijker meenemen." Dat verschilt met een documentaire, want daar kan je volgens de maker alleen mee terugkijken op alle gebeurtenissen.
Voor de hoofdpersoon van de film zijn verschillende verhalen samengevoegd om zo een fictief verhaal te maken waarbij de kern van het verhaal op waarheid gebaseerd is.
Almere is het decor
Voor de film had Bouma ook een co-regisseur. Dit is Roelof Jan Minneboo en hij is tijdens het maken van de film naar Almere verhuisd. De opnamelocatie voor de film is ook Almere geworden.
Almere is een inspiratiebron voor de film geworden. "Het is zo interessant hoe Almere is opgebouwd qua wijken en busbanen", zegt Bouma. Daardoor is het heel georganiseerd.
Onvrede bij gedupeerde
Eén van de inspiratiebronnen voor de film komt uit Almere. In eerste instantie is zij niet blij met hoe haar verhaal in de film gebruikt is. Volgens haar is 80 procent van de film gebaseerd op haar verhaal, alleen praat het personage in de film vrij grof tegen bijvoorbeeld de ambtenaren.
Inmiddels heeft Bouma contact gehad met de gedupeerde. Daarbij benadrukt hij nogmaals dat haar verhaal samengevoegd is met verhalen van anderen tot één verhaal. Inmiddels is daarmee de lucht volgens de regisseur geklaard.
Het is een veelbesproken film waarmee de makers echt een doel hebben. ''Ik hoop dat mensen gaan kijken naar hun eigen rol in de maatschappij en hun functie'', aldus Stijn Bouma.
In Flevoland is de film alleen in Emmeloord te zien.
De voetballers van SV Urk hebben zaterdagmiddag de topper tegen DVS'33 gewonnen. Op het eigen sportpark de Vormt was de formatie van coach Peter wesselink met 2-0 te sterk voor de gasten uit Ermelo. Door de overwinning gaan de Urkers nu gedeeld aan kop in de Derde Divisie A met 12 punten uit de eerste 4 gespeelde wedstrijden.
DVS'33 had het meeste balbezit in de eerste helft en voetbalde makkelijker, maar SV Urk kwam na een half uur spelen verrassend op voorsprong. Lucas Nagel kopte een strakke voorzet van Iede Nentjes hard tegen de touwen. Deze 1-0 betekende ook de ruststand op de Vormt.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/Urk2_849892AA641176F5C1258B910061E20E.jpg]
In de tweede helft ging DVS'33 op zoek naar de gelijkmaker en kwam de thuisploeg een aantal keren goed weg: zo schoot invaller Zico Sorree hard op de lat. Ondanks de druk van de gasten bleef de Urker verdediging prima overeind. In de slotfase wist SV Urk via een counter de marge te verdubbelen: Jarno van Essen bediende Willard Timmerman, die met zijn eerste goal in Urk 1 de winst veilig wist te stellen.
In de slotminuten was het verzet van DVS'33 definitief gebroken en was de thuisploeg via Iede Nentjes en Jarno van Essen nog dichtbij een derde treffer. maar het bleef uiteindelijk 2-0. Volgende week speelt SV Urk een uitwedstrijd tegen de amateurs van Ajax.
Op de algemene begraafplaats van Lelystad is zaterdag een 'Telefoon van de Wind' in gebruik genomen. In een oude, gerestaureerde telefooncel kun je denkbeeldig bellen met een dierbare overledene. "Een vorm van rouwverwerking", zo denkt initiatiefnemer Ger Koreman.
Met de Telefoon van de Wind heeft Lelystad een primeur: het is de eerste in Flevoland. "Het idee komt uit Japan", weet Koreman. "In Nederland staan er inmiddels een paar, onder andere in Gouda. Daar is het een groot succes."
Motiemarkt
Koreman en zijn vrouw dienden een plan voor de troost biedende telefooncel in op de motiemarkt van Lelystad. Het plan werd gehonoreerd, en de initiatiefnemers vonden een geschikte model bij een verzamelaar in Brabant. "Deze is uit 1967. Hij is helemaal gerestaureerd. Er zit een authentieke telefoon in. Wij zijn er heel blij mee."[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240907telefoon25_78848D74BBF54AC8C1258B91004EA9FC.jpg]Ook wethouder Dennis Grimbergen, die samen met Ria Koreman de openingshandeling verrichtte, is blij met de aanwinst voor de stad. "Het is een mooi thema, de Telefoon van de Wind, al is maar dat de wind de woorden meeneemt, in de gedachten. Ik vind het een eer dat wij in Lelystad nu de eerste van Flevoland hebben."
Geen kwartjes nodig
Gebruik maken van de Telefoon van de Wind kost niets, ouderwetse kwartjes zijn niet nodig om te kunnen bellen. Wel wordt het op prijs gesteld om iets te schrijven in het gastenboek.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/240907telefoon28_1C4916F183AF8EA4C1258B91004EC760.jpg]
'Power to the pieper', dat is het thema van de Nationale Aardappelrooidag dit jaar. Voor de vierde keer zetten aardappeltelers hun akkers open voor iedereen die een kijkje wil nemen achter de schermen en zelf een tasje vol aardappels wil oogsten. In Flevoland kon dat zaterdag op drie locaties: in Emmeloord, Zeewolde en Dronten.
Om elf uur kwamen de eerste jonge gezinnen binnen druppelen bij aardappelakkers van Lodders Landbouw in Dronten. Veel ouders met jonge kinderen die gelijk aan de slag gingen; met de handen in de grond wroeten of met schep of spitvork op zoek naar aardappelen. "Ik vind het gewoon leuk", zegt een jongen die met z'n ouders is meegekomen.
'Power to the Pieper'
In de aardappelen zitten veel voedingstoffen. 'Power to the Pieper' is daarom dit jaar het thema. Piepers bevatten koolhydraten, eiwitten en vitaminen en mineralen. "Zo kan je ook zien waar het allemaal vandaan komt", zegt een man die met zijn zoon en partner druk aardappels aan het rooien is. Hij wist natuurlijk al dat aardappels niet in de supermarkt groeien, maar voor kinderen is dat minder vanzelfsprekend.
Robuuste rassen
Het is steeds moeilijker om aardappelen te telen. Vanwege de weersextremen - veel regen maar ook lange droge periodes - hebben de aardappelen het zwaar te verduren gehad het afgelopen jaar. Er wordt gewerkt aan resistentie van de aardappelteelt, weet Marten Scheepsma van Aviko. "Je kunt door het kweken van nieuwe robuuste rassen, een gewas krijgen dat veel meer tegenslagen aan kan."
De helft van de aardappeloogst van vandaag wordt geschonken aan de Voedselbank in Dronten. De andere helft mogen de mensen die vandaag aardappels gerooid hebben in Dronten, meenemen. Uiteindelijk kwam de opbrengst uit op 600 kilo voor de Voedselbank Dronten.
Ze krijgen na afloop ook een zakje vers gebakken friet. Een mevrouw kan de vette hap wel waarderen. "Met mate, dan is het wel gezond."
Zuléma Gilliot van Gimst heeft de afgelopen maanden hard getraind om fit te zijn voor de triathlon Challenge Almere-Amsterdam. De Almeerse is één van de vele recreanten die zaterdag vanaf de Esplanade in Almere van start gaat voor het zwemmen, fietsen en hardlopen.
KiKa Extreme
De Almeerse is door een nare gebeurtenis in haar leven met de triatlonsport in aanraking gekomen. ’’Ik ben vier jaar geleden met KiKa Extreme begonnen omdat mijn zoontje kanker had. Gelukkig is hij helemaal genezen, maar ik heb er toen van geproefd. De trainingen, het leventje, de wereld, de wedstrijden, gewoon drie sporten in één. Als je daar je plezier uithaalt is dat gewoon geweldig!.’’
Halve triatlon
De Almeerse triatlete deed vorig jaar nog mee aan de lange afstand, maar zal zaterdag van start gaan voor een halve triatlon. ’’Als recreant is het een prijzig gebeuren en ook de trainingsbelasting is best wel intens voor de lange afstand. En dat is een druk op je leven, want ik werk er ook gewoon nog naast en heb een gezin, dus ergens moet je dan concessies doen.’’
Gemotiveerd voor familie
Gilliot van Gimst heeft hard getraind en trouw de schema’s gevolgd van haar coach Gregor Stam. Ze is tot op het bot gemotiveerd om de halve afstand van de Challenge tot een goed einde te brengen. ’’Vooral familie, mijn gezin, is waar ik het voor doe. De belangrijkste personen van mijn leven staan bij de finish en dat vind ik belangrijk.’’